DKQHA’s første avlsskue

DKQHA’s første avlsskue

Den danske quarter horse association afholdt deres første avlsskue søndag den 28. juli 2019. Denne artikel vil berette omkring hvordan det gik.

Efter længere forberedelse så kom weekenden endelig hvor vi skulle afholde vores første avlsskue. Vi havde planlagt at afholde skue i Jylland om lørdagen og på Sjælland om søndagen. I Jylland skulle det være hos Blue Hills og på Sjælland på Kumlegaard. Desværre var er ingen tilslutning til Jylland, så vi måtte aflyse en uge før skuets afholdelse.

På Sjælland var der en rigtig fin tilslutning. Har havde vi en tilmelding på 9 føl og 10 hopper. Kumlegaard stillede op med en del og resten kom udefra. I skal alle have en stor tak for at tilmelde jer vores første skue, uden rigtigt at vide hvad det ville blive til.

Til at bedømme vores avlsskue havde vi fået besøg af to dommere fra Tyskland.

Britta Schielke, der er breed director i DQHA. Britta har været med til at bygge avlsprogrammer op for både Paint og Appaloosa i Tyskland. Nu er hun hyret af DQHA som både avlsdommer og breed director.

Markus Rensing, der er øverst ansvarlig for DQHA’s avlsprogram, samt bestyrelsesmedlem i DQHA. Markus har været med til at bygge DQHA’s avlsprogram og har været avlsdommer i flere år.

Da vi måtte aflyse avlsskue lørdag, så bruge vi i stedet dagen til en lille clinic i selve bedømmelsessystemet. Her blev avlsudvalget undervist i hvordan systemet er bygget op, samt hvorfor det er opbygget som det er. Dette har rustet os til at stå stærkere i vores arbejde fremover. Det blev en lang dag, men også meget lærerig. Vi glæder os til at dele alt denne viden med jer.

Søndagen gik rigtig fint. Vi startede med at Markus og Britta gav en halv times intro til deltagere og tilskuere, samt svarede på spørgsmål. En vigtig pointe fra dem var at man ikke kunne gøre noget forkert. Det er ikke lige som ved et show hvor man kun har ét forsøg og så får man en score. Bedømmelsen kommer af hvordan hesten naturligt er bygget og hvis der er ting som dommerne gerne vil se igen, så viser man det man skal vise en gang til.

Efter introen gik vi i gang med følbedømmelserne. Føllet kommer ind med sin mor, samt to fremvisere. En til at holde føllet og en til at holde hoppen. På banen ligger en mønstringstrekant der er ca. 15 x 15 x 15 meter. Dommerne står ved en af enderne, så de både kan se føllet forfra, bagfra og fra siden af.

Føllet bliver vist i både skridt, trav og galop. De fleste af føllene blev sluppet løse under fremvisningen. Dette giver dommerne en mulighed for at se føllets mere naturlige bevægelser.

Når dommerne har set føllet bevæge sig nok, så samles man inde i midten af trekanten. Her bedømmer dommerne føllet stående stille og på nært hold. Efter hver bedømmelse gik dommerne over til publikum og fortalte hvad resultat var blevet, hvad de kunne lide og hvad de fandt mindre godt.

Efter alle 9 føl havde været igennem, var der frokostpause og herefter gik vi over til hoppe bedømmelserne. Disse bedømmelser foregik lidt anderledes end ved føl bedømmelserne. Her startede man på hård bund. I dette tilfælde gik vi udenfor på fliserne. Her blev hoppen målt flere steder og dommerne så den i både skridt og trav.

Efterfølgende gik vi ind til mønstringstrekanten hver hoppen blev vist frem i både skridt og trav. Fremvisning i galop foregik via longering. Til sidst blev hoppen bedømt på nært hold, stående inde i midten af trekanten. Lige som ved føl bedømmelserne gik dommerne over til publikum og fremsagde den endelige bedømmelse.

Vi vil komme mere ind i detaljer omkring de forskellige bedømmelser, samt det system der bliver brugt i senere artikler. Så følg med her på siden for flere detaljer, billeder, videoer og lignende.

Vi er yderst tilfredse med dagen. Vi har som forening lært meget til det fremtidige arbejde og kommer hele tiden tættere på at få praktiseret den avlspolitik som vi fik godkendt i januar måned 2019.

Nu hvor avlsskuet er afholdt og vi er ved at vurdere hvor henne i avlsbogen de bedømte heste skal ind, så kan vores arbejde fortsætte. Vi kan nu få ansøgt fødevarestyrelsen om at blive godkendt som alvsforbund og få anerkendt Quarter hesten race i Danmark. Nyt omkring dette kommer snart.