Leading dam of 2018

I 2018 blev et nyt initiativ startet i DQAF (Det danske quarter horse futurity). Ved generalforsamlingen blev leading dam, leading sire og leading breeder kåret. Titlen gives til den hoppe, hingst og avler, hvis afkom har tjent flest penge i DQAF i det pågældende år. 

I 2018 blev Pocos Miss Salsa kåret som leading dam. Hendes to afkom Hot N Smart Jewel (2015) og Son of a Jewel (2016) vandt i alt for over 7000 kr. i 2018. Pocos Miss Salsas afkom har bl.a. haft stor succes i halter og trail in hand - hvilket bestemt ikke var forudset, da Sallya kom til verden i 2005. 

Pocos Miss Salsa (i daglig tale Sally) blev født den 23. marts 2005. Hun var efter Mr Poco Scotch med Poco Hot Salsa som mor. Hun er avlet af Annette Siren. Julie Søby købte hende i 2011, hvor hun skulle bruges som Julies lærehest i reining. Det var desuden Julies første registrerede quarter. Sammen deltog de primært i allbreed og klappekage-stævner, men det blev også til tre AQHA-stævner i Ikast, hvor hun startede reining og showmanship at halter. De to modtog undervisning af Sanne Skovrider i reining, og deltog i clinics med DKQHA Youth Teams bruttotrup, med Natasha Møller som træner. 

I 2014 beslutter Julie at sætte Sally i fol med familiens egne quarter-hingst, Chinas Jewel Dunit (efter Chinas Last Dunit). Der er altså planer om et renavlet reiningføl, som skal være Julies nye ridehest. Den 30. april 2015 kom hendes første føl til verden - et rødt hoppeføl, med masser af hvide aftegninger! Hun blev kaldt Hot N Smart Jewel (Hope). De mange hvide aftegninger, gjorde at hun både kunne registreres i AQHA og APHA.Sally sættes igen i fol med familiens egen hingst, Chinas Jewel Dunit, og den 24. maj 2016 får Sally sit andet afkom: et rødt hingsteføl, men endnu flere hvide aftegninger end det første! Ham kalder de Son of a Jewel (Sunny), og bliver også registreret i både AQHA og APHA. Han bliver kort efter fødslen solgt til Camilla Fricke i Sønderjylland. Da Julie skal til udlandet og arbejde, besluttes det, at både Sally og Sunny kan flytte med Camilla til Sønderjylland, indtil Sunny skal vænnes fra til efteråret.

I slutningen af oktober 2016 blev Sally fundet død i sin boks. Hun havde ikke været syg på forhånd, og der blev derfor foretaget en obduktion, for at finde dødsårsagen. Det viste sig, at der om aftenen var gået hul på Salsas tarm, og hun var derfor sovet ind i løbet af natten. 

Pocos Miss Salsa nåede at få to afkom, der begge i tidlig alder har sat flotte aftryk på Quarter horse-sporten: Futurity Champions, Danmarksmestre og Grand Champions. Sallys historie er ligeledes en fortælling, der beviser quarterens store alsidighed. 

Årgang 00 siger farvel til deres youth-år

Nytåret betyder at en årgan af youth-ryttere, må sige farvel til én tid af deres ridekarriere, og fortsætte som voksne ryttere i enten open- eller amateurregi. Vi har talt med to af de medlemmer, der nu må sige et sidste farvel til youth-klasserne, og gøre til at gøre deres entre som voksne ryttere i næste stævnesæson. 

Emilie Bendix Christensen

Randers, Jylland. Medlem af DKQHA siden 2007. 

Hvad er dine bedste minder som youth-rytter? 

- Jeg har siddet på en hest siden jeg var 1 år gammel, og har redet selv, siden jeg var 4 år gammel. Derfor har jeg mange dejlige minder. Mit første minde, er det stævne, der startede min youth karriere. Det var i 2007, hvor jeg startede (mit andet show overhovedet) til de jyske mesterskaber. 7 år gammel og helt vildt nervøs, med en nok mindst lige så nervøs mor ved siden. Jeg red Novice Horse Pleasure Walk & Trot – og efter indledende og finale vandt jeg og blev Jysk Mester i konkurrence med 19 voksne incl. 3 prof trænere. Og jeg var lige så ellevild som publikum i den fyldte hal i Ikast.

Jeg har også haft mange gode minder med deltagelse i alle DKQHA DM siden 2008. Her har jeg lært en masse af at se på de daværende youth landsholdsryttere, der var op til 10 år ældre end mig. De var i den grad med til at give mig blod på tanden og få mig til at øve og træne mere. Det krævede hård træning og jeg har siden trænet 4-5 gange om ugen, ofte om aftenen – alene i ridehallen for hele tiden at blive bedre. Siden jeg var 14 år gammel, har jeg været med til at repræsentere Danmark. Jeg har deltaget ved AQHA Youth World Cup 3 gange. I 2014 i USA, 2016 i Australien, 2018 i USA igen. Mange af mine bedste minder er ved disse events. Her har jeg mødt trænere verden over, som jeg stadig holder kontakten med, og som jeg i hverdagen bruger øvelser fra. Og her møder man ungdomsrytter fra hele verden, som har den samme interesse som dig.

Hvilket resultat er du mest stolt af?

AQHA YOUTH WORLD CUP 2016, Danmark placerede som nr. 8 ud af 13 lande.

Guld i Trail på Triandibo Intrinsichic
4. plads i Horsemanship på Triandibo Intrinsichic
4. plads i Hunter Under Saddle på Triandibo Intrinsichic
5. plads i Hunter Under Saddle på Triandibo Intrinsichic
5. plads i Horsemanship på Triandibo Intrinsichic
6. plads i Trail på Triandibo Intrinsichic
9. plads in Showmanship med Triandibo Intrinsichic

EURO CUP 2017 Danmark fik en 2 plads ud af 8

Bronze medalje, Showmanship, Cowboy Peppy Badger
4. plads, Horsemanship, Cowboy Peppy Badger
Sølv medalje, Hunt seat Equtation, Cowboy Peppy Badger
5. plads, Reining, Cowboy Peppy Badger
5. plads, Ranch Riding, Cowboy Peppy Badger 

AQHA WORLD CUP 2018 – Danmark placerede som nr. 6 ud af 19 lande – bedste danske resultat nogensinde

GULD i Horsemanship
GULD i Hunt Seat equtation
Sølv i Hunter under saddle
Bronze i Cutting
4. plads i Hunt Seat Equtation
4. plads i Reining
5. plads i Cutting
5. plads i Showmanship
7. plads i Hunter under saddle

AQHA WORLD SHOW 2019

Horsemanship Level 2, 13. plads ud af 176 ryttere på Cool Krymsun Zip
Horsemanship Level 3, top 20 ud af 130 ryttere på Cool Krymsun Zip
Hunt Seat Equtation level 3, 13. plads ud af 103 ryttere på Cool Krymsun Zip
Det var min bedste oplevelse nogensinde.

Hvilken hest har haft særlig betydning i din youth-karriere?

Jeg startede med at ride på vores gamle pony hoppe Lotte. Hun var en super sød lære hest.
Mine to primære Showheste har været JK Charlies Smartcut aka Smartie og Cowboy Peppy Badger aka Mini T.
Det var på Smartie, at jeg lærte at træne og showe en af mine yndlingsdiscipliner – Reining. Og det var på Smartie, at jeg lærte om grundridning, bodycontrol, ride patterns osv. Jeg opnåede mange DKQHA danske mesterskaber på Smartie i mange forskellige discipliner, og jeg vandt også NRHA DM for både Youth og Green As Grass Horse.
Cowboy Peppy Badger er avlet her på Little Creek Ranch. Og da jeg skulle starte ham op, kunne jeg bruge alt det jeg tidligere har lært. Han skulle primært være en reining hest, men som en del af forberedelserne til Youth Landsholdet, endte jeg med at showe ham i alle tænkelige discipliner – med mange mesterskaber og gode placeringer til følge.

 

Hvad skal der ske med din ridning nu i fremtiden

- Jeg har undervist i Western ridning på Little Creek Ranch siden, jeg var 15 år gammel. Jeg elsker at lære fra mig og give folk nogle værktøjer, de kan bruge til at komme videre med. Derfor har jeg valgt at starte op som professionel træner, og skal således ride som Open rytter. Jeg holder til på Little Creek Ranch, og her har jeg min egen træner business, som hedder TRUE Performers. TRUE Performers har sin helt egen træningsfilosofi:

Technique Reaches Unique Expression

Netop det unikke udtryk kan du opnå hos TRUE Performers – jeg tilbyder tilridning og videreuddannelse, hvor træningen er egnet til henholdsvis REINING og EQUITATION heste, som skal løftes i niveau. Målet er at udvikle din hest, så den kan rides for små signaler. Derudover har jeg i det seneste år afholdt clinics i Jylland, på Sjælland og i Norge. Dette er noget, som jeg bestemt vil fortsætte med. Min drøm er på sigt også at uddanne mig til AQHA dommer.

Er der nogen du gerne vil sende en særlig tak til?

- Gennem min Youth karriere er der uendelig mange mennesker, der har hjulpet mig, og jeg vil gerne sige tak til alle dem. Først og fremmest tak til alle sponsorer og købere af lodsedler, som har gjort deltagelse i Youth World Cup en mulighed, og tak til både AQHA for at arrangere og DKQHA for at deltage i Youth World Cup. Og tak til de mange frivillige trænere og officials, som gør Youth World Cup en realitet. Tak til Bud Lyon, Michael Hunsinger og Dawn Forest, som har hjulpet mig igennem min tid som Youth rytter i USA. En kæmpe tak går også til hele min familie og min kæreste. De har været der 100% for mig, og altid fortalt mig, at jeg skal følge mine drømme. Det er uundværligt at have familie og venner, som støtter en. TAK!
Men min største tak går til min mor Pernille Bendix. Uden hende ville jeg aldrig have begyndt at ride. Hun har brugt flere hundrede time på at stå på ridebanen og guide mig igennem alle mine udfordringer. Også selv i de sidste år i min Youth karriere, hvor jeg har været mere selvstændig, har jeg altid lige gjort brug af at kunne spørge hende til råds. Hun har været min største støtte, min bedste ven, den af alle som ved bedst, hvordan man skal takle mig i alle situationer.
TUSINDE TAK MOR! UDEN DIG VAR JEG IKKE, HVOR JEG ER I DAG!

 

Michaela Navrsted

Lejre, Sjælland. Medlem af DKQHA siden 2015.

Hvad er dine bedste minder som youth-rytter?

- For mig er der ikke kun ét minde som youth-rytter, men hele rejsen med Frede (VS Codes R Red), der har været det bedste. Lige fra start til slut!

Hvilket resultat er du mest stolt af?

- Igen kan jeg ikke kun vælge ét resultat. Men både Europamesterskaberne 2019 og Q19 (de tyske mesterskaber, red.) var helt ubeskrivelige. Da vi vandt youth horsemanship i Kreuth til Europamesterskaberne, og da vi vandt ikke bare 1, men 3 klasser i Aachen til Q19: youth trail, youth western riding og youth hunt seat, er klart de bedste resultater Frede og jeg har sammen. Det er stadig helt uvirkeligt hvilket år 2019 har været for os.

Hvilken hest har haft særlig betydning i din youth-karriere?

- Selvfølgelig har Frede (VS Codes R Red) været den hest, der har haft mest betydning for min youth-karriere. Men også Natashas hest, Demi (Ionlywannabewithyou), har haft stor betydning for min youth-karriere. Det var med hende jeg startede mit første westernstævne, og hende der lærte mig alle grundprincipper, samt hvor sjovt og udfordrende westernridning kan være - Så kæmpe tak til Natasha Møller for den mulighed!!

Hvad skal der ske med din ridning i fremtiden?

- Lige nu har jeg ikke planlagt det store for mig og Frede. Vi holder en lang vinterpause, og så regner jeg bare med at skulle til Spring Show og Europamesterskaberne 2020 i Kreuth. 2019 var et hårdt år, hvor vi gav den hele armen, eftersom det var mit sidste youth-år. Så i 2020 tager vi kun til et par enkelte stævner, og ellers hygger vi og træner derhjemme. Måske bliver det også til et dressur- eller springstævne, for at lave noget andet.

Er der nogen du gerne vil sende en særlig tak til?

- Den absolut største tak skal sendes til min hest, Frede. Jeg er så taknemmelig for den hest hver eneste dag. Han kæmper altid for mig, og har et hjerte af guld. Han er og forbliver min for evigt! Derudover skal der sendes en kæmpe tak til Matteo Sala, min træner, som aldrig har givet op på os, som altid presser os til vores bedste og altid er ved vores side. Som tidligere nævnt, vil jeg også sende en tak til Natasha Møller og mine forældre, som altid har støttet mig og til omkrig mig. Tak for alt. 

 

American Quarter Horse Association’s Convention Marts 2019

American Quarter Horse Association’s Convention Marts 2019

Jeg deltog i Marts i den årlige American Quarter Horse Convention som International Director for DKQHA.

Convention er en blanding af generalforsamling, foredrag, workshops og møder i forskellige udvalg. Poul Møller deltog som Director Emeritus, som er en titel man får efter man har deltaget i 12 kontinuerlige år, og derfor har en fast plads i et udvalg man selv vœlger. Poul og jeg sidder begge i det internationale udvalg.

Alle anerkendte affiliates skal sende en reprœsentant til AQHA Convention for at kunne opretholde godkendelse som datter forening af AQHA(daughter affiliate).

Alle kan deltage i AQHA Convention hvis man er medlem af AQHA, dog er der enkelte dele af udvalgsmøderne der kun er for udvalgsmedlemmerne, fx kan tilhørerne blive bedt om at trœde ud af rummet ved en afstemning for herefter at komme ind igen når votering og afstemningen er fœrdig.

Det kan vœre svœrt helt at forstå opbygningen og strukturen i AQHA, her ment at AQHA har størrelsen af at vœre verdens største avlsorganisation med det højeste antal af registrerede heste, indenfor én race. På grund af AQHA’s størrelse er AQHA ’delt’ op i en forretnings- og en foreningsdel hvor det i Danmark kun er en forening.

Det kan vœre udfordrende virkelig at forstå fra et dansk perspektiv hvor vi jo som bekendt er en lille forening med dressur og springhestene der dominerer i ridesporten. Samme forhold, med Quarter heste som minoritet i landet, gør sig gœldende i mange andre lande globalt set hvor Tyskland dog er øverst i Europa med ca. 30.000 registrerede heste. Så Danmark er, om end en lille del, stadig en del af noget meget stort.