DKQHA’s første avlsskue

DKQHA’s første avlsskue

Den danske quarter horse association afholdt deres første avlsskue søndag den 28. juli 2019. Denne artikel vil berette omkring hvordan det gik.

Efter længere forberedelse så kom weekenden endelig hvor vi skulle afholde vores første avlsskue. Vi havde planlagt at afholde skue i Jylland om lørdagen og på Sjælland om søndagen. I Jylland skulle det være hos Blue Hills og på Sjælland på Kumlegaard. Desværre så var er ikke nogen tilslutning til Jylland, så vi måtte aflyse en uge før skuets afholdelse.

På Sjælland var der en rigtig fin tilslutning. Har havde vi en tilmelding på 9 føl og 10 hopper. Kumlegaard stillede op med en del og resten kom udefra. I skal alle have en stor tak for at tilmelde jer vores første skue, uden rigtig at vide hvad det ville blive til.

Til at bedømme vores avlsskue havde vi fået besøg af to dommere fra Tyskland.

Britta Schielke, der er breed director i DQHA. Britta har været med til at bygge avlsprogrammer op for både Paint og Appaloosa i Tyskland. Nu er hun hyret af DQHA som både avlsdommer og breed director.

Markus Rensing, der er øverst ansvarlig for DQHA’s avlsprogram, samt bestyrelsesmedlem i DQHA. Markus har været med til at bygge DQHA’s avlsprogram og har været avlsdommer i flere år.

Da vi måtte aflyse avlsskue lørdag, så bruge vi i stedet dagen til en lille clinic i selve bedømmelsessystemet. Her blev alvsudvalget undervist i hvordan systemet er bygget op, samt hvorfor det er bygget som det er. Dette har rustet os til at stå stærkere i vores arbejde fremover. Det blev en lang dag, men også meget lærerig. Vi glæder os til at dele alt denne viden med jer.

Søndagen gik rigtig fint. Vi startede med at Markus og Britta gav en halv times intro til deltagere og tilskuere, samt svarede på spørgsmål. En vigtig pointe fra dem var at man ikke kunne gøre noget forkert. Det er ikke lige som ved et show hvor man kun har ét forsøg og så får man en score. Bedømmelsen kommer af hvordan hesten naturligt er bygget og hvis der er ting som dommerne gerne vil se igen, så viser man det man skal vise en gang til.

Efter introen gik vi i gang med føl bedømmelserne. Føllet kommer ind med sin mor, samt to fremvisere. En til at holde føllet og en til at holde hoppen. På banen ligger en mønstrings trekant der er ca. 15 x 15 x 15 meter. Dommerne står ved en af enderne, så de både kan se føllet forfra, bagfra og fra siden af.

Føllet bliver vist i både skridt, trav og galop. De fleste af føllene blev sluppet løse under fremvisningen. Dette giver dommerne en mulighed for at se føllets mere naturlige bevægelser.

Når dommerne har set føllet bevæge sig nok, så samles man inde i midten af trekanten. Her bedømmer dommerne føllet stående stille og på nært hold. Efter hver bedømmelse gik dommerne over til publikum og fortalte hvad resultat var blevet, hvad de kunne lide og hvad de fandt mindre godt.

Efter alle 9 føl havde været igennem, var der frokostpause og herefter gik vi over til hoppe bedømmelserne. Disse bedømmelser foregik lidt anderledes end ved føl bedømmelserne. Her startede man på hård bund. I dette tilfælde gik vi udenfor på fliserne. Her blev hoppen målt flere steder og dommerne så den i både skridt og trav.

Efterfølgende gik vi ind til mønstringstrekanten hver hoppen blev vist frem i både skridt og trav. Fremvisning i galop foregik via longering. Til sidst blev hoppen bedømt på nært hold, stående inde i midten af trekanten. Lige som ved føl bedømmelserne gik dommerne over til publikum og fremsagde den endelige bedømmelse.

Vi vil komme mere ind i detaljer omkring de forskellige bedømmelser, samt det system der bliver brugt i senere artikler. Så følg med her på siden for flere detaljer, billeder, videoer og lignende.

Vi er yderst tilfredse med dagen. Vi har som forening lært meget til det fremtidige arbejde og kommer hele tiden tættere på at få praktiseret den avlspolitik som vi fik godkendt i januar måned 2019.

Nu hvor avlsskuet er afholdt og vi er ved at vurdere hvor henne i avlsbogen de bedømte heste skal ind, så kan vores arbejde fortsætte. Vi kan nu få ansøgt fødevarestyrelsen om at blive godkendt som alvsforbund og få anerkendt Quarter hesten race i Danmark. Nyt omkring dette kommer snart.

Nyt fra det internationale - FEQHA sommermøde

Sidste uge deltog vores International Director, Anders Rosenberg, i det årlige FEQHA sommermøde. Anders har skrevet et referat fra mødet, hvor det belyses hvad der rører sig i Europa for tiden.

 

FEQHA sommermøde, d. 11. August 2019.
Kreuth, Tyskland

 

Mødet startede med godkendelse af en mindre praktisk ændring af vedtægterne ift. tidsmæssig indkaldelse af dagsorden og budgetgodkendelse. Herefter godkendelse af regnskab og budget.

Dernæst præsentation og oplæg om ECQH (Europamesterskaberne for Quarter Horses) af showmanager Micky Kaiser, som fortalte om ideen om træplader til hver affiliate, sådan at der kom mere blikfang på de forskellige lande ud fra et ønske om at belyse at det er et fælles EM, men også inddrage de forskellige affiliates. Det var dog langt fra de fleste lande der benyttede sig af muligheden. (Danmark benyttede sig af muligheden, se nedenstående billede, red.) Micky forsatte omkring deltagelse, statistik og antal af entries. Da der tydeligt er flere deltagere ved et 5 dommers show i forhold til et med 4 dommere, vil showmanagement forsætte med fem dommere. Desuden med øget fokus på select-ryttere (ryttere over 50, red.), da man mener der ligger et potentiale man kan udnytte bedre. Desuden har man forsøgt sig med Young Horse Cup, sponsoreret af Kumlegaard, som generelt havde flot tilslutning i klasserne, også set i lyset af at det var første gang klasserne blev udbudt. Young Horse Cup bidrager også positivt for mulighederne for at showe ungheste, da man generelt ser en udvikling i Europa, om at hestene showes i rideklasser i en senere alder end før set. Micky afsluttede med at pointere behovet for nationalt medlemskab hos den respektive affiliate, for at kunne blive udnævnt Europamester og hvordan vi kan få sat det bedre i system, i forhold til forinden at tjekke hvem der er medlem i deres respektive land, og hvem der ikke er.

Præsidenten for den hollandske affiliate, Lilian Coppens, præsenterede en beretning om Euro Cup 2019, som alt i alt løb godt af stablen. Der blev snakket meget positivt om Danmarks bidrag til indmarchen, hvor Tyskland vandt tie imellem de to. Så blev der snakket generelt om elementerne i Euro Cup, hvor man snakkede om øget fokus på sociale relationer på tværs af landene, samt at muligvis droppe det almindelige AQHA show om fredagen, da det generelt pressede programmet og showteamet meget. I stedet kunne man afholde sociale arrangementer, ”ride the pattern”-clinics, paid warm up, osv.

Herefter introduktion af Dr. Scott Myers, som sidder i Executive board hos AQHA, hvilket betyder at han i fremtiden bliver præsident for AQHA.

International Chief fra AQHA, Anna Morrison, fortalte at der forsat arbejdes på at lave et digitalt registreringscertifikat, så det bl.a. bliver lettere for europæere at ansøge og modtage registreringsattester. AQHA står midt i en digitaliseringsproces, som generelt udfordrer behandlingstiden på diverse opgaver. Anna forsatte med at fortælle om de forskellige måder hvorpå AQHA forsøger at inddrage og biddrage mere til Europa end det har været tilfælde i fortiden. Bl.a. ved hjælp af USDA-midler (United states department of agriculture) har Tjekkiet modtaget flere sendinger gratis sæd for at styrke den genetiske population (gene pool). Hernæst forsøger Anna at arbejde på mulighederne for at øge den internationale deltagelse i diverse udvalg til de årlige conventions, hvilket dog går imod det amerikanske ønske om at reducere det generelle antal af medlemmer i udvalgene.

Anna sluttede af med at udbyde afholdelsen af European Summit 2020, som er en samling for alle de forskellige europæiske affiliates i januar/februar, og opfordrede her alle til at ansøge senest den 15. september, hvis man ønsker at afholde det i ens land. 

Sidste oplæg var omkring Youth World Cup 2020 i Holland, af YWC-ansvarlig Steffi Becker. Der var videopræsentation af det flotte sted, Grandorse. Her er der også mere fokus på det sociale, med forsættelse af lipsync battle og coaches sparkling horsemanship happening. Men også mere fokus på, og tiltag for reserve ryttere.

Indtil videre er det lykkedes at finde 40 sponsorheste – dog mangler der 80 for at det kan løbe rundt, derfor blev der på det kraftigste opfordret til at udbrede budskabet og opfordre alle affiliates og deres medlemmer om at sponsorere heste. 

Præsidenten for FEQHA, Andrew Den afsluttede med at udbyde afholdelse af Euro Cup 2021 med deadline 30. oktober 2019.

 

International Director for DKQHA

Anders Rosenberg

Dansk dominans i halter-klasserne ved Europamesterskaberne

Lørdag og søndag er halter-klasserne blevet afviklet ved dette års Europamesterskab for Quarter Horses i Kreuth, Tyskland. 

 

Michaela Navrsted og VS Codes R Red bliver for andet år i streg Europamester i Youth halter, aged geldings. VS Codes R Red er en 7-årig vallak efter VS Code Red og er avlet af familien Kurzrock i Tyskland. VS Codes R Red bliver desuden showet i de fleste allround-discipliner: Showmanship, trail, western riding, hunter u saddle, pleasure og horsemanship.

Didde Nielsson og You Rock My World løb afsted med Europamesterskabet i halter-klassen for 2-årige hingste. Hesten blev showet af Keith Long, der har base i Tyskland. Den 2-årige hest er avlet af David Maisonnette og er efter The Rock. Moderen er den kendte europæiske hoppe, Ive Got Good Credit. En spændende fremtid venter denne unge dansk-ejede hingst!

 

Masser af dansk succes ved EM 2019!

Den danske lejr har haft stor succes ved dette års Europamesterskaber for Quarter Horses i Kreuth, Tyskland!

 

Shes Prezidential, ejet af Langstruphave QH's. Showet af Rikke Benjaminsen. 

3. plads, L1 Open Western Riding
6. plads, Open Perfomance Halter, aged mares
6. plads, Senior Western Pleasure

 

You Rock My World, ejet af Didde Nielsson. Showet af Keith Long Showhorses

Europamester, Open Halter, 2 year old stallions
2. plads, In Hand Trail, 2 year old

 

VS Codes R Red, ejet og showet af Michaela Navrsted

Europamester, Youth Western Horsemanship
Europamester, Youth Halter, aged geldings
Sølvmedalje, Youth Hunter under Saddle
Sølvmedalje, Youth Showmanship
1. plads, Youth L1, Western Riding
Bronzemedalje, Youth Western Pleasure
Bronzemedalje, Youth Western Riding

 

IOnlyWannaBeWithYou, ejet af Natasha Møller. Showet af Natasha Møller & Ann-Linn Pedersen.

5. plads, Senior Western Riding
5. plads, Youth Western Horsemanship
7. plads, Youth Western Pleasure
8. plads, Youth Trail

 

Xtreme Asset, ejet af Indiya Savehearrt. Showet af Natasha Møller

4. plads, Senior Trail


 

Coolest Krymsun Yet. Ejet og showet af Natasha Møller.

2. plads, 2 years old showmanship
Overall 3. plads i Young Horse Cup
7. plads, In Hand Trail, 2 years old

Forslag til forbedret dyrevelfærd ved AQHA-stævner

Vores international Director, Anders Rosenberg, er en del af en taskforce ved AQHA, der arbejder på at forbedre hestevelfærden ved AQHA-shows. De ønsker input til, hvordan de igennem regelbogen kan sikre en høj standard for hestevelfærden ved godkendte AQHA-shows. Har du en god ide? Skriv til Anders Rosenberg på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., og han tager dit input med til resten af medlemmerne i hestevelfærds-task force på næste møde.

 

Underkategorier

Vidste du at...

Vidste du at...

Vidste du at...